Nieoficjalnie: Konflikt w EPP. Manfred Weber wskazuje wiceszefa frakcji ignorując stanowisko Polaków

Polscy europosłowie z KO i PSL, którzy w Parlamencie Europejskim zasiadają w Europejskiej Partii Ludowej (EPP) i stanowią w niej największą narodową reprezentację, po niemieckiej, wskazali kandydaturę Andrzeja Halickiego na stanowisko wiceszefa frakcji. Kandydaturę tę miał jednak zignorować przewodniczący frakcji, Manfred Weber - podaje RMF FM.

Publikacja: 18.06.2024 05:50

Andrzej Halicki, Manfred Weber i Ewa Kopacz

Foto: EP, media center

arb

Polska reprezentacja w EPP liczy 23 europosłów (21 z KO i dwóch z PSL). Tym samym jest — po niemieckiej — największą narodową delegacją w Europejskiej Partii Ludowej, stąd przysługuje jej stanowisko wiceprzewodniczącego frakcji, którą nadal ma kierować Niemiec Manfred Weber.

Szef największej partii w europarlamencie: Donald Tusk wynegocjuje stanowiska

Manfred Weber wskazał kandydaturę Ewy Kopacz na wiceszefową frakcji, choć Kopacz nie zamierza kandydować na to stanowisko

Polityk niemieckiej CSU miał - wbrew stanowisku polskiej delegacji — wysunąć kandydaturę byłej premier, Ewy Kopacz, na stanowisko „polskiej” wiceprzewodniczącej frakcji. Zrobił to wbrew samej Kopacz i wbrew polskiej delegacji — podaje RMF FM. Weber miał przedstawić kandydaturę Kopacz oficjalnie dlatego, że chciał, aby w kierownictwie frakcji była wystarczająco duża liczba kobiet. Jednak w polskiej delegacji w EPP mówi się, że „Weber wypowiedział wojnę Polakom”.

Wysunięciem jej kandydatury na wiceszefową frakcji przez Webera Kopacz miała być zaskoczona. W liście do przewodniczącego frakcji napisała, że „nie zamierza kandydować na to stanowisko” i wezwała Webera, by „respektował decyzję” polskich europosłów, którzy wskazali Halickiego jako swojego kandydata na wiceszefa frakcji.

Dlaczego doszło do konfliktu między Manfredem Weberem a polskimi europosłami?

Konflikt między Weberem a polską reprezentacją w EPP ma być pokłosiem — jak pisze RMF FM — wzmocnienia polskiej reprezentacji we frakcji i tego, że chciałaby ona, w związku z tym powalczyć o najwyższe stanowiska w nowym PE kosztem niemieckiej delegacji.

Oprócz stanowiska wiceszefa EPP polskiej delegacji we frakcji należy się przewodniczenie w dwóch lub trzech ważnych komisjach w PE oraz kilka stanowisk koordynatorów, którzy zajmują się negocjacją treści przepisów unijnych.

W poprzednim Parlamencie Europejskim przedstawiciele niemieckiej delegacji w EPP obsadzali stanowiska przewodniczących czterech z dziewięciu komisji, którymi kierowali przedstawiciele tej frakcji oraz ośmiu z 21 koordynatorów.

Pozostało 83% artykułu
Dyplomacja
Szymon Hołownia po rozmowie z Recepem Tayyipem Erdoganem. Rozpoczęła się wizyta marszałka Sejmu w Turcji
Dyplomacja