Koronawirus: witamina D zmniejsza śmiertelność

Nowe badanie wykazało związek między niskim średnim poziomem witaminy D a wysoką liczbą przypadków COVID-19 i śmiertelnością. Były przeprowadzone w 20 krajach europejskich.

Aktualizacja: 12.05.2020 06:15 Publikacja: 11.05.2020 16:56

Koronawirus: witamina D zmniejsza śmiertelność

Foto: Adobe stock

Pandemia zamknęła nas w domach. To skutkuje ograniczonym kontaktem z promieniami słonecznymi, niezbędnymi dla produkcji witaminy D w naszych organizmach. Pod wpływem promieniowania UVB w naszej skórze zachodzą procesy biochemiczne w wyniku których powstaje cholekalcyferol, czyli witamina D3, biologicznie aktywna forma witaminy D. Według oceny specjalistów w naszej szerokości geograficznej 80-100 proc. witaminy D powstaje w wyniku biosyntezy, a tylko nieznaczną część uzupełniamy drogą pokarmową-  jedząc drożdże, żółtka jaj, wątróbkę, ryby, czy pijąc tran. Na produkcję tej witaminy ma wpływ m.in. pora roku, zachmurzenie i zanieczyszczenia powietrza, szerokość geograficzna, stosowanie kremów z filtrem, pigmentacja oraz starzenie się skóry, czas ekspozycji, karnacja skóry, grubość tkanki tłuszczowej, powierzchni ciała wystawiona na promienie słoneczne, a zapewne też wiele innych. Działanie witaminy D jest niezwykle istotne dla naszego organizmu. Wpływa na wszystko począwszy od układu kostnego, przez układ nerwowy i krążenia, aż po odporność immunologiczną.

Okazuje się, że poziom witaminy D ma związek również z wysoką liczbą przypadków COVID-19 i śmiertelnością. Pokazują to badania, prowadzone przez dr Lee Smitha i Petre Cristiana Ilie, a opublikowane w czasopiśmie „Aging Clinical and Experimental Research”.. „Znaleźliśmy znaczący związek między średnimi poziomami witaminy D a liczbą przypadków COVID-19, a szczególnie wskaźnikiem śmiertelności per capita w 20 krajach europejskich.” – komentował wyniki dr Lee Smith.

Witamina D moduluje odpowiedź białych krwinek, zapobiegając uwalnianiu przez nie zbyt dużej ilości cytokin, czyli białek mających wpływ na wzrost, zdolność rozmnażania się i pobudzenie komórek odpowiedzialnych za odpowiedź odpornościową organizmu, a wirus SARS-CoV-s wywołuje produkcję nadmiernej ilości cytokin.

Zarówno Włochy, jak i Hiszpania doświadczyły wysokiej śmiertelności z powodu wirusa COVID-19. Może to zaskakujące, ale mieszkańcy tych słonecznych i ciepłych krajów mają niski średni poziom witaminy D. Niższy nawet niż mieszkańcy większości państw Europy Północnej. Dzieje się tak częściowo dlatego, że populacja południowej Europy, zwłaszcza osoby starsze, unika silnego nasłonecznienia, a ich nieco ciemniejsza pigmentacja skóry ogranicza naturalną syntezę witaminy D. „Wykazano, że witamina D chroni przed ostrymi infekcjami dróg oddechowych, a osoby starsze, to grupa najbardziej deficytowa w witaminę D, są również najbardziej dotknięte COVID-19” – tłumaczył Smith.

Najwyższe średnie poziomy witaminy D występują w Europie Północnej, ze względu na spożycie oleju z wątroby dorsza oraz tego, że ludzie północy nie unikają słońca. Staraj się pochwycić każdy jego promień gdy tylko zrobi się cieplej i przestanie padać. Być może to jest powodem dla którego kraje skandynawskie należą do tych o najniższej w Europie liczbie przypadków COVID-19 i śmiertelności.

Petre Cristian Ilie podkreślił, że ponieważ ilość ofiar w różnych krajach nie jest oceniana w taki sam sposób, różna jest też ilość przeprowadzonych testów oraz środki zapobiegające rozprzestrzenianiu się choroby, badania mają pewne ograniczenia. Potwierdza też, że korelacja istnieje ale nie musi oznaczać związku przyczynowego.

 

Pandemia zamknęła nas w domach. To skutkuje ograniczonym kontaktem z promieniami słonecznymi, niezbędnymi dla produkcji witaminy D w naszych organizmach. Pod wpływem promieniowania UVB w naszej skórze zachodzą procesy biochemiczne w wyniku których powstaje cholekalcyferol, czyli witamina D3, biologicznie aktywna forma witaminy D. Według oceny specjalistów w naszej szerokości geograficznej 80-100 proc. witaminy D powstaje w wyniku biosyntezy, a tylko nieznaczną część uzupełniamy drogą pokarmową-  jedząc drożdże, żółtka jaj, wątróbkę, ryby, czy pijąc tran. Na produkcję tej witaminy ma wpływ m.in. pora roku, zachmurzenie i zanieczyszczenia powietrza, szerokość geograficzna, stosowanie kremów z filtrem, pigmentacja oraz starzenie się skóry, czas ekspozycji, karnacja skóry, grubość tkanki tłuszczowej, powierzchni ciała wystawiona na promienie słoneczne, a zapewne też wiele innych. Działanie witaminy D jest niezwykle istotne dla naszego organizmu. Wpływa na wszystko począwszy od układu kostnego, przez układ nerwowy i krążenia, aż po odporność immunologiczną.

Diagnostyka i terapie
Blisko kompromisu w sprawie reformy polskiej psychiatrii
Diagnostyka i terapie
Anestezjologia i intensywna terapia: trudna, odpowiedzialna, nowoczesna i coraz bardziej bezpieczna
Diagnostyka i terapie
Obowiązują nowe normy ciśnienia krwi. W grupie ryzyka więcej osób
Diagnostyka i terapie
Sepsa – choroba na śmierć i życie. Dziś światowy dzień sepsy
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Diagnostyka i terapie
Szczepionka na raka płuc testowana m.in. w Polsce. Trwają badania kliniczne