W ubiegłym roku Polska prześcignęła Wielką Brytanię i została największym producentem mięsa kurcząt w Unii Europejskiej. W 2013 r. nie damy sobie odebrać pozycji lidera. – Produkcja drobiu w Wielkiej Brytanii nie rośnie, natomiast w Polsce może się w tym roku zwiększyć o 8–9 proc. – mówi „Rz" Maciej Przyborski, wiceprezes Krajowej Rady Drobiarskiej (KRD).
Padnie więc kolejny rekord. KRD podaje, że w 2012 r. nasze firmy wyprodukowały łącznie 1,92 mln ton mięsa drobiowego. Wartość rynku, liczona w cenach zbytu, przekracza już 10 mld zł.
Unia kupuje najwięcej
Produkcja rośnie, ponieważ drób cieszy się coraz większą popularnością w kraju. W tym roku przeciętny Polak może zjeść 27,5 kg drobiu – wynika z prognozy opublikowanej przez Agencję Rynku Rolnego. Przed rokiem zjadł go o prawie kilogram mniej.
KRD szacuje zaś, że spożycie drobiu – większość przypada na kurczaki – sięga już 30 kg per capita. W ubiegłym roku było na poziomie 28 kg, a jeszcze w 1990 r. sięgało 11 kg. Więcej drobiu niż my jedzą w UE już tylko Portugalczycy i Hiszpanie. – Mięso drobiowe jest tańsze od wieprzowego i dlatego w okresie pogarszającej się koniunktury jego popularność wzrosła – mówi Adam Kaptur, analityk Domu Maklerskiego Millennium.
Jego zdaniem zmiany na rynku sprawiają, że stopniowo drób do swojej oferty będą wprowadzały firmy specjalizujące się w wyrobach z wieprzowiny. W tym roku spożycie tego mięsa może zmaleć w Polsce do 37–38 kg na osobę, wobec 39 kg w 2012 r.