El Niño winduje ceny cukru. Od 13 lat nie było tak drogo

El Niño powoduje upały i suszę w niektórych regionach świata, a ulewne deszcze w innych. Produkcja cukru cierpi, głównie w Indiach i Tajlandii. Wysokie ceny ropy naftowej powodują również wzrost cen cukru do najwyższego poziomu od wielu lat.

Publikacja: 06.10.2023 19:02

Ceny cukru skoczyły do najwyższego poziomu od wielu lat

Ceny cukru skoczyły do najwyższego poziomu od wielu lat

Foto: Adobe Stock

Światowe ceny cukru wzrosły do najwyższego poziomu od prawie 13 lat. Według Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), jest to spowodowane przede wszystkim zjawiskiem pogodowym El Niño i jego konsekwencjami dla produkcji w Indiach i Tajlandii.

Czytaj więcej

Ceny olejów, mięsa i nabiału na świecie w dół. Cukru i zbóż - w górę

Odpowiedni wskaźnik cen wzrósł we wrześniu o 9,8 proc. w porównaniu z sierpniem, osiągając najwyższy poziom od listopada 2010 roku. Z wyliczeń FAO wynika, że wyższe ceny ropy naftowej na świecie również przyczyniły się do wzrostu cen cukru. Stanowi to zachętę dla producentów do przetwarzania części zbiorów na paliwo, co z kolei ogranicza podaż cukru i podnosi ceny.

Tajlandia jest drugim co do wielkości eksporterem cukru na świecie po Brazylii, a Indie trzecim co do wielkości eksporterem cukru na świecie.

Czytaj więcej

Kolejny najgorętszy miesiąc w historii świata. „Zmiana klimatu już nadeszła”.

El Niño to zjawisko pogodowe charakteryzujące się ociepleniem wód powierzchniowych na Oceanie Spokojnym. Występuje średnio co dwa do siedmiu lat i zwykle trwa od dziewięciu do dwunastu miesięcy. El Niño powoduje upały na całym świecie, a także susze w niektórych regionach i ulewne deszcze w innych. El Niño może jeszcze bardziej podnieść globalną temperaturę i doprowadzić do bardziej ekstremalnych warunków pogodowych. Ryzyko poważnych susz wzrasta w Australii, Indonezji i innych częściach Azji Południowej, podczas gdy opady deszczu rosną w południowych stanach USA i Ameryce Południowej, a także w Rogu Afryki i Azji Środkowej.

Według FAO ogólnie rzecz biorąc, światowe ceny żywności w ostatnim czasie ustabilizowały się. We wrześniu spadki cen ropy (minus 3,9 proc.), nabiału (minus 2,3 proc.) i mięsa (minus 1,0 proc.) zrównoważyły wzrost cen cukru i kukurydzy.

Światowe ceny cukru wzrosły do najwyższego poziomu od prawie 13 lat. Według Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), jest to spowodowane przede wszystkim zjawiskiem pogodowym El Niño i jego konsekwencjami dla produkcji w Indiach i Tajlandii.

Odpowiedni wskaźnik cen wzrósł we wrześniu o 9,8 proc. w porównaniu z sierpniem, osiągając najwyższy poziom od listopada 2010 roku. Z wyliczeń FAO wynika, że wyższe ceny ropy naftowej na świecie również przyczyniły się do wzrostu cen cukru. Stanowi to zachętę dla producentów do przetwarzania części zbiorów na paliwo, co z kolei ogranicza podaż cukru i podnosi ceny.

Przemysł spożywczy
Koniak do Chin luzem w kontenerach. Załoga w Cognac strajkuje
Przemysł spożywczy
Rosjanie skopiowali pomysł Donalda Trumpa. Nowa marka wódki na rynku
Przemysł spożywczy
Sposób na drogi nabiał? Nasłać prokuraturę. Takie rzeczy tylko w Rosji
Przemysł spożywczy
Cena masła. Ile może kosztować w święta? „Zbliżamy się do 10 zł”
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Przemysł spożywczy
Polacy szukają oszczędności, także w przypadku żywności