Ten rok zapowiada się na kolejny, w którym diety roślinne będą nadal podbijały rynek. Jak wynika z badań Insight Lab dla Pyszne.pl zdecydowana większość Polaków, bo aż 77 proc., zamierza w 2023 roku spróbować zmodyfikować swoje przyzwyczajenia. Do przeformatowania złych nawyków i wytrwania w noworocznych postanowieniach, 59 proc. motywuje lepsze samopoczucie, a 38 proc. poczucie bycia zdrowym.
Ci, którzy w nowym roku planują lepiej i zdrowiej jeść, najczęściej zamierzają ograniczyć w swoich dietach mięso.
Jeszcze w 2014 r. tylko 1 proc. Polaków deklarował się jako wegetarianin według badania CBOS, a w 2019 r. było to już ok. 8 proc. Obecnie już 44 proc. Polaków w wieku 15–29 lat deklaruje zmniejszenie ilości spożywanego mięsa zgodnie z raportem Fundacji im. Heinricha Bölla w Warszawie oraz Fundacji Instytut na rzecz Ekorozwoju „Atlas Mięsa”. Potwierdzają to także dane Glovo. Polska znalazła się, obok Hiszpanii i Włoch, wśród krajów z największą liczbą zamówień potraw wegetariańskich. Co więcej, cała kategoria tych dań wzrosła rok do roku o 57 proc.
Czytaj więcej
Za kilka dni rozpoczyna się w Polsce pierwsza tura ferii zimowych. To jedna z ostatnich okazji na wykorzystanie bonów turystycznych, które z końcem marca 2023 r. tracą ważność.
Nie bez przyczyny od kilku lat na świecie coraz popularniejsza staje się styczniowa akcja Veganuary, której nazwa powstała z połączenia słów vegan i January (ang. „styczeń”). Promuje ona przechodzenie na dietę roślinną, właśnie w ramach noworocznego postanowienia.