Poza limitem
Także teatry, opery i filharmonie na świeżym powietrzu mogą mieć maksymalnie 75 proc. obłożenia. Konieczne jest zachowanie odległości 1,5 m między widzami lub słuchaczami. W wydarzeniu może wziąć udział nie więcej niż 250 osób. Limit nie dotyczy osób w pełni zaszczepionych.
W klubach nocnych, dyskotekach i innych miejscach do tańczenia może być maks. 150 osób. Limit nie dotyczy osób w pełni zaszczepionych.
Lokale gastronomiczne działają w ścisłym reżimie sanitarnym – maks. 75 proc. obłożenia. Zajęty może być co drugi stolik, odległość między stolikami musi wynosić co najmniej 1,5 m – chyba że znajduje się między nimi przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika).
Salony fryzjerskie i kosmetyczne są otwarte i mogą działać w ścisłym reżimie sanitarnym.
W hotelach obowiązuje limit gości – maks. 75 proc. obłożenia. Nie dotyczy on osób w pełni zaszczepionych oraz zorganizowanych grupy dzieci i młodzieży poniżej 12 lat. W ścisłym reżimie działają sklepy budowlane, meblowe, galerie handlowe. Obowiązuje w nich limit osób – maks. 1 os. na 10 mkw. Środkami transportu zbiorowego może podróżować ograniczona liczba osób. W całym kraju środkami transportu publicznego można przewozić, w tym samym czasie, nie więcej osób niż 100 proc. obłożenia.
Marek Posobkiewicz - były główny inspektor sanitarny
Pandemia potrwa jeszcze wiele miesięcy, ale nie ma sensu wprowadzanie bardzo ostrych restrykcji bez równoczesnego znacznego zwiększenia wyszczepialności. Izolowanie społeczeństwa, zamrażanie gospodarki i wszelkie lockdowny – stosowane bez świadomego, przeprowadzonego na szeroką skalę szczepienia – tylko wydłużą pandemię. Dodatkowe obostrzenia należy wprowadzać regionalnie, tam gdzie jest najwięcej zakażeń, biorąc pod uwagę liczbę hospitalizowanych, by nie zbliżać się do granicy wytrzymałości systemu opieki zdrowotnej, i stopień wyszczepienia ludzi na tym obszarze. To pozwoli przewidzieć dalszy przebieg epidemii. Warto stosować rozwiązania innych krajów, np. wpuszczanie do obiektów kulturalnych, sportowych i gastronomicznych tylko osób z aktualnym certyfikatem covidowym. To przecina częste drogi transmisji wirusa i motywuje niektórych do szczepienia.