Hiszpania: Świnie zużywają tyle wody co trzy duże miasta

Z danych hiszpańskiego Ministerstwa Środowiska wynika, że w 2017 roku w Hiszpanii dokonano uboju 50 mln świń. Thelocal.es zauważa, że w kraju zabito o 3,5 mln więcej świń niż wynosi liczba mieszkańców tego kraju.

Aktualizacja: 21.08.2018 15:30 Publikacja: 21.08.2018 15:13

Hiszpania: Świnie zużywają tyle wody co trzy duże miasta

Foto: Fotorzepa, Sławomir Mielnik

arb

Thelocal.es zauważa, że Hiszpania odnotowuje znaczny wzrost produkcji wieprzowiny w ostatnich pięciu latach, co jest odpowiedzią m.in. na rosnący popyt ze strony Chin na hiszpańską wieprzowinę.

Z 4,3 mln ton wieprzowiny wyprodukowanej w Hiszpanii w 2017 roku (o 20 proc. więcej niż w 2012 roku) tylko 25 proc. konsumowanej jest w Hiszpanii. Przeciętny Hiszpan spożywa 21 kg wieprzowiny rocznie.

Mimo że produkcja wieprzowiny przyniosła Hiszpanom 6 mld dolarów zysku w 2017 roku, pojawiają się obawy jak rosnące pogłowie świń wpłynie na środowisko naturalne.

Zwierzęta hodowlane w Hiszpanii są odpowiedzialne za emisję 10 proc. gazów cieplarnianych w tym kraju - więcej gazów cieplarnianych emituje tylko branża transportowa, energetyczna i przemysł.

Ponadto rosnące pogłowie świń zwiększa zużycie wody przez hodowców - jak wylicza thelocal.es każda świnia wypija dziennie ok. 15 litrów wody, co oznacza, że hodowcy świń zużywają obecnie więcej wody rocznie niż trzy duże miasta razem wzięte (Sewilla, Alicante i Saragossa).

Ponadto - jak alarmują ekolodzy - wody gruntowe są zagrożone skażeniem azotanami ze zwierzęcych odchodów.

Nowa minister środowiska Hiszpanii, Teresa Ribera, po objęciu urzędu w czerwcu, zapowiedziała, że planuje wprowadzenie nowych regulacji obejmujących hodowców świń, tak, aby poprawić "higienę, dobrostan zwierząt oraz wpływ hodowli na środowisko".

Thelocal.es zauważa, że Hiszpania odnotowuje znaczny wzrost produkcji wieprzowiny w ostatnich pięciu latach, co jest odpowiedzią m.in. na rosnący popyt ze strony Chin na hiszpańską wieprzowinę.

Z 4,3 mln ton wieprzowiny wyprodukowanej w Hiszpanii w 2017 roku (o 20 proc. więcej niż w 2012 roku) tylko 25 proc. konsumowanej jest w Hiszpanii. Przeciętny Hiszpan spożywa 21 kg wieprzowiny rocznie.

Nauka
Przełomowe ustalenia badaczy. Odkryto życie w najbardziej „niegościnnym” miejscu na Ziemi
Nauka
Wyjątkowa pełnia już dziś. O której na niebie pojawi się Księżyc Bobrów?
Nauka
Skąd wzięły się dziwne kratery na Syberii? Badacze mają nową hipotezę
Nauka
Kiedy wybuchnie superwulkan Yellowstone? Najnowsze obliczenia amerykańskich badaczy
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Nauka
Ewolucja na oczach naukowców. Niezwykłe wyniki 30-letniego eksperymentu