Hiszpania: Świnie zużywają tyle wody co trzy duże miasta

Z danych hiszpańskiego Ministerstwa Środowiska wynika, że w 2017 roku w Hiszpanii dokonano uboju 50 mln świń. Thelocal.es zauważa, że w kraju zabito o 3,5 mln więcej świń niż wynosi liczba mieszkańców tego kraju.

Aktualizacja: 21.08.2018 15:30 Publikacja: 21.08.2018 15:13

Hiszpania: Świnie zużywają tyle wody co trzy duże miasta

Foto: Fotorzepa, Sławomir Mielnik

arb

Thelocal.es zauważa, że Hiszpania odnotowuje znaczny wzrost produkcji wieprzowiny w ostatnich pięciu latach, co jest odpowiedzią m.in. na rosnący popyt ze strony Chin na hiszpańską wieprzowinę.

Z 4,3 mln ton wieprzowiny wyprodukowanej w Hiszpanii w 2017 roku (o 20 proc. więcej niż w 2012 roku) tylko 25 proc. konsumowanej jest w Hiszpanii. Przeciętny Hiszpan spożywa 21 kg wieprzowiny rocznie.

Mimo że produkcja wieprzowiny przyniosła Hiszpanom 6 mld dolarów zysku w 2017 roku, pojawiają się obawy jak rosnące pogłowie świń wpłynie na środowisko naturalne.

Zwierzęta hodowlane w Hiszpanii są odpowiedzialne za emisję 10 proc. gazów cieplarnianych w tym kraju - więcej gazów cieplarnianych emituje tylko branża transportowa, energetyczna i przemysł.

Ponadto rosnące pogłowie świń zwiększa zużycie wody przez hodowców - jak wylicza thelocal.es każda świnia wypija dziennie ok. 15 litrów wody, co oznacza, że hodowcy świń zużywają obecnie więcej wody rocznie niż trzy duże miasta razem wzięte (Sewilla, Alicante i Saragossa).

Ponadto - jak alarmują ekolodzy - wody gruntowe są zagrożone skażeniem azotanami ze zwierzęcych odchodów.

Nowa minister środowiska Hiszpanii, Teresa Ribera, po objęciu urzędu w czerwcu, zapowiedziała, że planuje wprowadzenie nowych regulacji obejmujących hodowców świń, tak, aby poprawić "higienę, dobrostan zwierząt oraz wpływ hodowli na środowisko".

Thelocal.es zauważa, że Hiszpania odnotowuje znaczny wzrost produkcji wieprzowiny w ostatnich pięciu latach, co jest odpowiedzią m.in. na rosnący popyt ze strony Chin na hiszpańską wieprzowinę.

Z 4,3 mln ton wieprzowiny wyprodukowanej w Hiszpanii w 2017 roku (o 20 proc. więcej niż w 2012 roku) tylko 25 proc. konsumowanej jest w Hiszpanii. Przeciętny Hiszpan spożywa 21 kg wieprzowiny rocznie.

Czym jeździć
Technologia, której nie zobaczysz. Ale możesz ją poczuć
Tu i Teraz
Skoda Kodiaq - nowy wymiar przestrzeni
Nauka
Konflikt o NCBR. Naukowcy chcą interwencji Donalda Tuska
Nauka
Na Międzynarodową Stację Kosmiczną wyruszyła "misja ratunkowa"
Nauka
Frombork Future Festival – wyjątkowe miejsce, wyjątkowe atrakcje
Nauka
Polska nauka na globalnej scenie