Thelocal.es zauważa, że Hiszpania odnotowuje znaczny wzrost produkcji wieprzowiny w ostatnich pięciu latach, co jest odpowiedzią m.in. na rosnący popyt ze strony Chin na hiszpańską wieprzowinę.
Z 4,3 mln ton wieprzowiny wyprodukowanej w Hiszpanii w 2017 roku (o 20 proc. więcej niż w 2012 roku) tylko 25 proc. konsumowanej jest w Hiszpanii. Przeciętny Hiszpan spożywa 21 kg wieprzowiny rocznie.
Mimo że produkcja wieprzowiny przyniosła Hiszpanom 6 mld dolarów zysku w 2017 roku, pojawiają się obawy jak rosnące pogłowie świń wpłynie na środowisko naturalne.
Zwierzęta hodowlane w Hiszpanii są odpowiedzialne za emisję 10 proc. gazów cieplarnianych w tym kraju - więcej gazów cieplarnianych emituje tylko branża transportowa, energetyczna i przemysł.
Ponadto rosnące pogłowie świń zwiększa zużycie wody przez hodowców - jak wylicza thelocal.es każda świnia wypija dziennie ok. 15 litrów wody, co oznacza, że hodowcy świń zużywają obecnie więcej wody rocznie niż trzy duże miasta razem wzięte (Sewilla, Alicante i Saragossa).