Ten idylliczny obrazek nadal można zobaczyć w tysiącach tradycyjnych restauracyjek i brasserii w całej Francji, choć coraz mniej osób ma czas na celebrowanie kolacji w pełnej krasie.
Aby chronić ten jeden z najcenniejszych skarbów francuskiej kultury, tradycyjna kolacja składająca się z aperitifu, co najmniej jednej przystawki, dania rybnego, dania mięsnego, serów, deseru i digestifu została kilka lat temu wpisana na Listę Dziedzictwa Kulturowego UNESCO. Wszak sztuka kulinarna to jeden z najlepszych i najbardziej wyrazistych nośników kultury krajów i narodów.
W zeszłym roku dla jej propagowania, a jednocześnie kontynuując tradycję Kolacji Epikura, wymyśloną ponad 100 lat temu przez Augusta Escoffiera, jednego z geniuszy światowej gastronomii, powołano do życia inicjatywę Gout de France/Good France. Celem jest popularyzacja pięknej kultury kulinarnej Francji, a patronuje jej współczesny legendarny szef kuchni Alain Ducasse.
Pomysł jest cudowny w swojej prostocie i elegancji: jednego wieczoru, 21 marca, w ponad 1500 restauracjach na pięciu kontynentach najwybitniejsi szefowie kuchni przygotują specjalne, tradycyjne francuskie menu dla swoich gości. Kreacje na talerzach odzwierciedlać będą francuskie inspiracje każdego z gotujących szefów, wspólnym zaś mianownikiem pozostanie charakterystyczny układ posiłku. Dziesiątki tysięcy gości rozpoczną wieczór od kieliszka aperitifu, po czym będą celebrować wielodaniowy, starannie przygotowany posiłek.
Po ubiegłorocznym sukcesie w tym roku odbędzie się druga edycja Gout de France/Good France. Przedsięwzięciu patronują Ambasady Francji we wszystkich krajach, a „Żółty Przewodnik" Gault & Millau ma zaszczyt partnerować mu w Polsce. Inicjatywę objęła patronatem „Rzeczpospolita".