Niemal 1,62 euro (ok. 6,7 zł – red.) kosztował kilogram żywca wieprzowego w Polsce w pierwszym kwartale – podała Komisja Europejska. Jego ceny były wyższe od średniej unijnej. Mniej za żywiec płacono m.in. w Danii i Niemczech.
– W pierwszym kwartale przeciętna cena żywca w Polsce była o 25 – 30 proc. wyższa niż przed rokiem – wskazuje Michał Koleśnikow, ekonomista BGŻ.
Rekordowe ceny to efekt najniższego od niemal czterech dekad pogłowia. GUS podał, że w listopadzie 2011 r. w Polsce było 13,1 mln sztuk świń, o 11,7 proc. mniej niż rok wcześnie. BGŻ szacuje, że na koniec pierwszego kwartału pogłowie mogło wynosić już zaledwie 12,3 – 12,8 mln sztuk.
– Rosnące koszty hodowli trzody, w tym cen pasz, powodują, że jest ona nieopłacalna, szczególnie dla mniejszych gospodarstw – mówi Bogusław Miszczuk, prezes grupy Sokołów, wicelidera polskiego rynku mięsa.
Zdaniem Macieja Dudy, szefa Polskiego Koncernu Mięsnego Duda, jednej z największych firm branży w Polsce, mamy do czynienia z kryzysem surowcowym, który przekłada się negatywnie na rentowność branży.