Eksperyment został przeprowadzony przez naukowców z amerykańskiego Narodowego Instytutu ds. Starzenia (National Institute of Aging), a także naukowców z University of Wisconsin-Madison oraz Pennington Biomedical Research Center.
Z badania wynika nie tylko, że poszczenie między posiłkami jest zdrowe, ale że ma pozytywny wpływ na zdrowie istot żywych niezależnie od ich diety i tego jak wiele kalorii przyjmują w czasie posiłków.
W ramach badania 292 samców myszy podzielono na dwie grupy. Jednej grupie przypisano dietę niskowęglowodanową i niskotłuszczową, ale bogatszą w białko niż dieta drugiej grupy. Potem każdą z grup podzielono na trzy podgrupy w oparciu o pory karmienia.
Myszy z pierwszej podgrupy mogły jeść wtedy, kiedy chciały. Z drugiej - otrzymywały dziennie 30 proc. kalorii mniej niż pierwsza grupa. Myszy w trzeciej grupie jadły tylko jeden posiłek dziennie - tak kaloryczny jak wszystko to, co zjadały myszy z pierwszej podgrupy w ciągu dnia.
Badacze sprawdzali następnie stan zdrowia i długość życia myszy biorących udział w eksperymencie.