Dieta ludzi z epoki kamienia: Kadm, ołów i rtęć

Archeolog z norweskiego uniwersytetu, Hans Peter Blankholm, i jego koledzy postanowili zbadać czy dieta mieszkańców Norwegii z epoki kamienia była zdrowsza niż dieta współczesnych ludzi.

Aktualizacja: 17.02.2020 12:49 Publikacja: 17.02.2020 12:15

Dieta ludzi z epoki kamienia: Kadm, ołów i rtęć

Foto: stock.adobe.com

arb

Jak się okazuje mieszkańcy Norwegii zamieszkujący półwysep Varanger w rejonie norweskiej Arktyki 6300-3800 lat temu często jedli pokarm, który nie tylko nie był zdrowszy od naszego, ale często był wręcz toksyczny. Niektórzy z nich zjadali ponad 20 razy większe ilości niebezpiecznych dla życia metali, niż wynosi rekomendowana obecnie norma - czytamy w "Science".

Naukowcy nie analizowali szczątków ludzi z tego okresu - skupili się na badaniu ości dorszy atlantyckich i kości fok grenlandzkich znalezionych w miejscu, gdzie niegdyś znajdowały się ludzkie osady.

Nacięcia na kościach fok wskazywały, iż były one sprawiane przez ludzi, dla których były źródłem mięsa. Dorsze i foki miały stanowić ważny element diety ówczesnych mieszkańców tej części Norwegii. Społeczności łowieckie zamieszkujące wówczas Norwegię żywiły się też wątłuszami, delfinami, reniferami i bobrami.

Jak się okazało ości dorszy z epoki kamiennej zawierały ponad 20 razy więcej kadmu i cztery razy więcej ołowiu niż wynoszą obecne dopuszczalne poziomy tych metali ciężkich w żywności. Kadm może doprowadzać do chorób nerek, wątroby, płuc, a także uszkodzeń układu nerwowego.

Z kolei kości fok zawierały do 15 razy więcej kadmu i ok. cztery razy więcej ołowiu niż wynoszą dzisiejsze dopuszczalne poziomy tych metali ciężkich. Zarówno ości dorszy, jak i kości fok zawierały też duże ilości rtęci.

Blankholm określa poziom metali ciężkich w ościach ryb i kościach zwierząt z epoki kamienia za "niezdrowy jeśli nie niebezpieczny". Dodaje jednak, że istotne jest jak dużą część diety ludzi z epoki kamienia stanowiły te zwierzęta.

Teraz naukowcy mają badać szczątki ośmiu ludzi z epoki kamienia znalezione w rejonie półwyspu Varanger, aby ustalić jak na ich zdrowiu odbijało się spożywanie tak dużych ilości metali ciężkich.

Jak się okazuje mieszkańcy Norwegii zamieszkujący półwysep Varanger w rejonie norweskiej Arktyki 6300-3800 lat temu często jedli pokarm, który nie tylko nie był zdrowszy od naszego, ale często był wręcz toksyczny. Niektórzy z nich zjadali ponad 20 razy większe ilości niebezpiecznych dla życia metali, niż wynosi rekomendowana obecnie norma - czytamy w "Science".

Naukowcy nie analizowali szczątków ludzi z tego okresu - skupili się na badaniu ości dorszy atlantyckich i kości fok grenlandzkich znalezionych w miejscu, gdzie niegdyś znajdowały się ludzkie osady.

Archeologia
Polscy archeolodzy zbadają królewski grobowiec w Egipcie. Potrzebują pieniędzy
Archeologia
Niezwykłe odkrycie archeologów. Naukowcy odnaleźli zaginione miasto Majów
Archeologia
Premierowy pokaz strojów z Faras w Luwrze
Archeologia
Co archeolodzy znaleźli w podziemnym tunelu w Gucin Gaju?
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Archeologia
Pompeje wciąż niepoznane. Archeolodzy odkryli szczątki kolejnych ofiar erupcji Wezuwiusza