Ponure prognozy dla rumu. Zagrożone zbiory cukru na Kubie

Smakosze kubańskiego trunku mają prawo do niepokoju. Producenci rumu szykują się na problemy w związku z fatalnymi prognozami zbiorów cukru na Kubie.

Publikacja: 30.11.2023 14:31

Rum, jeden z towarów eksportowych Kuby

Rum, jeden z towarów eksportowych Kuby

Foto: Bloomberg

Wszystko wskazuje na to, że kubańskie zbiory cukru kolejny rok utrzymają się na fatalnie niskim poziomie, być może osiągając rekordowy dołek. Wszystko przez kryzys gospodarczy, który ograniczył dostawy nawozów, paliwa i innych środków produkcji niezbędnych do uprawy trzciny cukrowej.

Prognozy opublikowane przez kubańskie władze wskazują, że produkcja będzie zbliżona do fatalnych wyników z zeszłego roku, gdy wyprodukowano 350 tys. ton cukru wobec 1,3 mln ton w 2019 r. Jeszcze w 1989 roku Kuba produkowała ok. 8 mln ton cukru rocznie. 

Czytaj więcej

„Gusanos” mają pomóc gospodarce kubańskiej

- W ostatnich latach produkcja trzciny cukrowej spadła i musimy to odwrócić, ponieważ nie tylko tracimy cukier, ale także wszystkie jego pochodne, w tym rum – mówił jeszcze w czerwcu cytowany przez Reutersa wiceprezydent Kuby Salvador Valdés Mesa.

Tak niskie zbiory trzciny cukrowej to fatalna wiadomość dla producentów rumu, który  jest właśnie z niej produkowany. Jeden z największych producentów, znana marka Havana Club, na razie uspokaja, że zapewniła sobie dostawy alkoholu z trzciny cukrowej będącego półproduktem do produkcji rumu.

Producenci rumu (obok Havana Club np. Ron Santiago) muszą rywalizować o alkohol z trzciny nie tylko między sobą, ale także z miejscowym dobrze rozwiniętym przemysłem farmaceutycznym i innymi branżami. Przy czym przemysł alkoholowy nie ma możliwości zastąpienia alkoholu trzcinowego półproduktem z innych roślin.

Wszystko wskazuje na to, że kubańskie zbiory cukru kolejny rok utrzymają się na fatalnie niskim poziomie, być może osiągając rekordowy dołek. Wszystko przez kryzys gospodarczy, który ograniczył dostawy nawozów, paliwa i innych środków produkcji niezbędnych do uprawy trzciny cukrowej.

Prognozy opublikowane przez kubańskie władze wskazują, że produkcja będzie zbliżona do fatalnych wyników z zeszłego roku, gdy wyprodukowano 350 tys. ton cukru wobec 1,3 mln ton w 2019 r. Jeszcze w 1989 roku Kuba produkowała ok. 8 mln ton cukru rocznie. 

Przemysł spożywczy
Otmuchów wrócił do działalności, pod Wrocławiem czekają na falę
Przemysł spożywczy
Polscy producenci wysyłają żywność i napoje powodzianom. Woda zamiast oranżady
Przemysł spożywczy
Żabka wycofuje jeden z napojów i ostrzega klientów. Możliwe kawałki szkła
Przemysł spożywczy
Śniadanie drożeje. Masło w górę, jajek mało, następny może być chleb
Materiał Promocyjny
Wpływ amerykańskich firm na rozwój polskiej gospodarki
Przemysł spożywczy
Kimchi ofiarą zmian klimatu