W piwnicach zamku Blair w hrabstwie Perthshire w środkowej Szkocji znaleziono w sumie 40 butelek, w tym właśnie 24 butelki whisky, które trafią na sprzedaż aukcyjną. Według firmy Whisky Auctioneers, która przeprowadzać będzie aukcję, whisky została prawdopodobnie wydestylowana w 1833 roku i zabutelkowana w 1841 roku, a następnie ponownie zabutelkowana w 1932 roku. Możliwe, że whisky z tej samej partii była pita przez królową Wiktorię i jej męża, księcia Alberta, gdy w 1844 r. zatrzymali się na trzy tygodnie w malowniczym zamku Blair.
Zamek Blair w Szkocji
Po znalezieniu butelek wciśniętych na samym końcu zakurzonej półki rodzina i lokalny ekspert od whisky spróbowali trunku, by sprawdzić, czy wciąż smakuje tak jak powinna. Od tego czasu prowadzono badania w archiwach Blair Castle i Atholl Estates, które obejmują inwentarze piwnic zwane „księgami na śmieci”. Odkryto obszerne odniesienia do produkcji whisky i aqua vitae, zwłaszcza na początku XIX wieku – pisze BBC. Datowanie węglowe przeprowadzone przez Centrum Badań nad Środowiskiem Szkockich Uniwersytetów również potwierdziło XIX-wieczne pochodzenie tej whisky.
Czytaj więcej
Majątek ponad 1 mln dol. ma 59,4 mln osób – 1,1 proc. dorosłej populacji, ale posiadające 45,8 proc. światowego bogactwa. A co daje bogaczom największe poza akcjami, obligacjami czy nieruchomościami zyski? Inwestycje luksusowe. Na przykład whisky.
„To whisky o głębokiej historii i niezwykły artefakt szkockiej destylacji, który prawdopodobnie nigdy nie będzie miał sobie równych pod względem pochodzenia i sposobu przechowywania” – powiedział Angus MacRaild, specjalista od whisky oraz współzałożyciel Kythe Distillery. „To, że zostało starannie ponownie zabutelkowane i zakonserwowane w naturalnej mocy, zachowując świeżość i moc tego trunku przez prawie dwa stulecia, jest szczerze mówiąc zdumiewające” – dodał MacRaild.