Szwajcarzy przegrali przed amerykańskim sądem bitwę o ser

Nazwy „gruyere” można używać do etykietowania serów spoza regionu Gruyère w Szwajcarii i Francji – uznał amerykański sąd.

Publikacja: 04.03.2023 11:54

Oryginalny ser gruyere produkowany we Francji

Oryginalny ser gruyere produkowany we Francji

Foto: Bloomberg

Sąd okręgowy w Richmond w Wirginii podtrzymał decyzję amerykańskiego Urzędu Patentów i Znaków Towarowych (USPTO), który uznał, że „gruyere” może być legalnie używane do opisywania sera niezależnie od tego, gdzie został wyprodukowany. USPTO odrzuciło wnioski patentowe dwóch grup reprezentujących producentów sera ze Szwajcarii i Francji na znak, który ograniczyłby użycie „gruyere” do sera z samego Gruyere – informuje Reuters.

Czytaj więcej

Amerykańsko-szwajcarska wojna o ser Gruyère

Producenci serów ze Szwajcarii i Francji są rozczarowani wyrokiem i zapowiedzieli, że będą nadal „energicznie kontynuować” wysiłki na rzecz ochrony nazwy. Natomiast przewodnicząca Dairy Export Council, Krysta Harden, powiedziała, że decyzja ta była „doskonałym wynikiem dla producentów i rolników tutaj w Stanach Zjednoczonych”.

Ser Gruyere, „powszechnie uważany za jeden z najlepszych ze wszystkich serów”, został po raz pierwszy wyprodukowany w szwajcarskiej gminie La Gruyere w 1115 r.

Amerykański sąd potwierdził, że amerykańska agencja ds. żywność - Food and Drug Administration ma standardy certyfikacji sera gruyere, ale sąd stwierdził, że są one „znacznie mniej rygorystyczne” niż w Szwajcarii i Francji i nie obejmują ograniczeń geograficznych.

Czytaj więcej

Oto najlepszy ser świata: Kraftkar z Norwegii

Szwajcarski Interprofession du Gruyère i francuski Syndicat Interprofessionnel du Gruyère zwróciły się w 2015 r. do USPTO o zaświadczenie, że ser gruyere pochodzi wyłącznie z regionu Gruyère. Ale USPTO odrzucił wniosek po tym, jak stwierdził, że gruyere jest ogólnym, niechronionym słowem dla rodzaju sera. Europejskie grupy odwołały się po tym, jak sąd federalny w Wirginii podtrzymał orzeczenie w 2021 r.

Wyrok oznacza, że producenci serów w USA będą mogli oznaczać sery wyprodukowane w stanach Zjednoczonych jako „ser gruyere”, nawet jeśli nie będzie miał on wiele wspólnego z serami produkowanymi we Francji i Szwajcarii – informuje agencja Reutera.

Sąd okręgowy w Richmond w Wirginii podtrzymał decyzję amerykańskiego Urzędu Patentów i Znaków Towarowych (USPTO), który uznał, że „gruyere” może być legalnie używane do opisywania sera niezależnie od tego, gdzie został wyprodukowany. USPTO odrzuciło wnioski patentowe dwóch grup reprezentujących producentów sera ze Szwajcarii i Francji na znak, który ograniczyłby użycie „gruyere” do sera z samego Gruyere – informuje Reuters.

Producenci serów ze Szwajcarii i Francji są rozczarowani wyrokiem i zapowiedzieli, że będą nadal „energicznie kontynuować” wysiłki na rzecz ochrony nazwy. Natomiast przewodnicząca Dairy Export Council, Krysta Harden, powiedziała, że decyzja ta była „doskonałym wynikiem dla producentów i rolników tutaj w Stanach Zjednoczonych”.

Przemysł spożywczy
Otmuchów wrócił do działalności, pod Wrocławiem czekają na falę
Przemysł spożywczy
Polscy producenci wysyłają żywność i napoje powodzianom. Woda zamiast oranżady
Przemysł spożywczy
Żabka wycofuje jeden z napojów i ostrzega klientów. Możliwe kawałki szkła
Przemysł spożywczy
Śniadanie drożeje. Masło w górę, jajek mało, następny może być chleb
Materiał Promocyjny
Wpływ amerykańskich firm na rozwój polskiej gospodarki
Przemysł spożywczy
Kimchi ofiarą zmian klimatu