Karma z owadów? Domowe zwierzaki mogą też jeść eko

Zmiany w żywieniu i chęć minimalizowania wpływu na środowisko dotykają również domowych pupili. Po wegańskich karmach pojawia się alternatywa z białka z owadów .

Publikacja: 20.01.2022 13:15

Karma z owadów? Domowe zwierzaki mogą też jeść eko

Foto: Adobe Stock

W polskich domach jest według szacunków żyje 7,2 mln psów i 5,6 mln kotów, których właściciele wydają krocie na ich potrzeby. Tylko na karmy przeznaczane jest do 2 mld zł rocznie, a to jedynie część rynku.

Taki potencjał przyciąga innowatorów, wzrosły potrzeby opiekunów zwierząt w zakresie żywienia swoich pupili produktami wysokiej jakości. Według Euromonitor International najszybciej rozwijającym się segmentem rynku były karmy mokre dla psów i kotów, których sprzedaż rosła w dwucyfrowym tempie.

Jednocześnie zmienia się świadomość i wiedza konsumentów w zakresie wpływu jakości karmy na jakość życia i kondycję zwierząt. Mowa o wykluczaniu ze składu produktów takich dodatków jak zboża, czy oleje roślinne oraz potrzebie zwiększania udziału mięsa. Oznacza to wysokie koszty środowiskowe związane z hodowlą zwierząt rzeźnych i drobiu.

Alternatywą jest karma oparta na białku z owadów co oznacza ogromną oszczędność zużycia wody i terenów na potrzeby hodowli, ale także niska emisja CO2, możliwość zagospodarowania pozostałości z lokalnej produkcji rolnej oraz zero odpadów – owady w 100 proc. wykorzystywane są w procesie produkcyjnym.

Takie karmy pojawiły się już na świecie, ale właśnie powstała pierwsza rodzima odpowiedź na ten trend. Pod marką Dogs Plate pojawia się pierwsza produkowaną w Polsce, pełnoporcjową mokrą karmę dla psów na bazie białka z owadów. Firma istnieje na rynku już od 2017 r., dostawcą białka z owadów do nowego produktu jest podpoznańska firma HiProMine. Istnieje od 2015 r. i jest dostawcą alternatywnego białka na skalę europejską, wytwarzanego poprzez autorską technologię przemysłowej hodowli owadów.

- Zaletą naszej karmy jest wykorzystanie białka insektów, dzięki któremu karma jest nie tylko niezwykle pożywna, wysokostrawna, ale produkcja jej podstawowego składnika nie obciąża środowiska naturalnego. Owady hodowane są między innymi na produktach ubocznych przemysłu rolno-spożywczego, a w procesie ich odchowu nie stosuje się żadnych hormonów wzrostu ani antybiotyków – mówi Agata Szukalska, założycielka i prezes Dogs Plate. Karmy Dogs Plate produkowane są w zakładzie produkcyjnym w Poznaniu.

- Białko owadów zawiera odpowiednią ilość aminokwasów, zdrowe proporcje kwasów tłuszczowych, chityny i witamin i może z powodzeniem zastąpić w karmach dla psów i kotów dotychczas stosowane źródła białka pochodzenia zwierzęcego. Jest to białko, które wykazuje korzystny stosunek wapnia do fosforu. Co więcej badania wykazały, że proteiny owadów posiadają właściwości, które wpływają korzystnie na działanie mikrobiomu przewodu pokarmowego oraz chronią organizm przed patogenami – mówi Sebastian Gołębiewski, menedżer ds. rozwoju HiProMine.

Czytaj więcej

Bufet dla psów w czasach zarazy. Nie trzeba iść do sklepu po karmę

W polskich domach jest według szacunków żyje 7,2 mln psów i 5,6 mln kotów, których właściciele wydają krocie na ich potrzeby. Tylko na karmy przeznaczane jest do 2 mld zł rocznie, a to jedynie część rynku.

Taki potencjał przyciąga innowatorów, wzrosły potrzeby opiekunów zwierząt w zakresie żywienia swoich pupili produktami wysokiej jakości. Według Euromonitor International najszybciej rozwijającym się segmentem rynku były karmy mokre dla psów i kotów, których sprzedaż rosła w dwucyfrowym tempie.

Pozostało 82% artykułu
Przemysł spożywczy
Koniak do Chin luzem w kontenerach. Załoga w Cognac strajkuje
Przemysł spożywczy
Rosjanie skopiowali pomysł Donalda Trumpa. Nowa marka wódki na rynku
Przemysł spożywczy
Sposób na drogi nabiał? Nasłać prokuraturę. Takie rzeczy tylko w Rosji
Przemysł spożywczy
Cena masła. Ile może kosztować w święta? „Zbliżamy się do 10 zł”
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Przemysł spożywczy
Polacy szukają oszczędności, także w przypadku żywności