Consumer Reports, organizacja non-profit, przebadała wyroby czekoladowe oferowane konsumentom w USA. Na 48 przebadanych produktów w 16 stwierdzono potencjalnie szkodliwe poziomy ołowiu, kadmu lub obu tych metali. Jedną z przyczyn, dla których Consumer Reports wykonało szeroko zakrojone badanie wyrobów czekoladowych, było ustalenie przez organizację w grudniu 2022 r., że 23 z 28 testowanych czekolad zawiera nadmierną ilość metali ciężkich. Wśród produktów z nadmiarem ołowiu i/lub kadmu były także te od jednego z największych producentów czekolady w USA, firmy Hershey.
Dyrektor ds. polityki żywnościowej Consumer Reports, Brian Ronholm, uważa, że Hershey, jako "wiodąca i popularna marka" powinien zobowiązać się do zwiększenia bezpieczeństwa tych produktów. Na ten moment organizacja konsumencka, jak zauważa Reuters, zwróciła się z taką sugestią tylko do koncernu Hershey, choć wśród czekolad z wysoką zawartością metali ciężkich były także produkty innych producentów. Wśród czekolad z wysoką zawartością kadmu można np. znaleźć Lindt Excellence Dark o zawartości 70 proc. kakao czy Dove Promises Deeper z 70 proc. kakao. Czekolady te przekroczyły dopuszczalne w Kalifornii normy kadmu (w USA nie ma federalnych norm zawartości metali ciężkich w czekoladach) o kilkanaście procent.
Czytaj więcej
Najbardziej lukratywny, zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych, dzień w roku nadchodzi wielkimi krokami. Producenci cukierków i batonów rozpoczynają już przygotowania do Halloween, spodziewając się znacznie wyższych obrotów niż w ubiegłym roku.
Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA – Food and Drug Administration) przekazała Consumer Reports, że według ekspertów czekolada jest uważana za „niewielkie źródło narażenia” na metale ciężkie, a odpowiedzialność za bezpieczeństwo produktów ponoszą producenci.
Koncern Hershey już w marcu deklarował, że chciałby całkowicie wyeliminować metale ciężkie ze swoich produktów. Zwrócono jednak tu także uwagę na fakt, że ołów i kadm to pierwiastki zawarte w glebie i mogą naturalnie występować w kakao, a w efekcie – w wyrobach czekoladowych.