Warzywa o tej porze zazwyczaj już taniały, ponieważ na rynku pojawiały się tegoroczne zbiory. Nie w tym roku. Jak wynika z analizy blisko 2 tys. cen detalicznych warzyw, tylko w maju zdrożały o 39,9 proc. To kolejny miesiąc tak wysokich zwyżek, po 35,7 proc. w kwietniu oraz 39,6 proc. w marcu – wynika z analizy UCE Research i uczelni WSB Merito, którą „Rzeczpospolita” poznała jako pierwsza.
W efekcie obecnie warzywa to najmocniej drożejąca kategoria z 17 analizowanych na rynku detalicznym podstawowych produktów spożywczych i chemicznych, ich ceny rosną kilka razy szybciej niż choćby owoców.
Rekordowe zwyżki cen warzyw
Analitycy zwracają uwagę, że mimo wcześniejszych sygnałów obecnie ceny tej kategorii, zamiast spadać, mogą rosnąć, a w najlepszym wypadku zatrzymają się na obecnym poziomie. Możliwe jest też to, że w sklepach będzie brakowało wybranych warzyw, bo w samej UE spada ich produkcja. Sytuację pogarszają też takie problemy, jak pogłębiająca się susza.
– Zwyżki cen warzyw w Polsce są konsekwencją mniejszej podaży, a także są ściśle powiązane z ubiegłorocznym spadkiem produkcji w UE, który był na poziomie ok. 10 proc. r./r. Spowodowane to było suszami i niekorzystną sytuacją hydrologiczną, która wciąż zresztą się utrzymuje. I obecnie te warunki w Polsce dalej się pogarszają – mówi Krzysztof Łuczak, ekspert rynku handlowego i konsultant merytoryczny indeksu.