Obchodząca 35-lecie swojego istnienia firma Suempol z Bielska Podlaskiego specjalizująca się w wędzeniu łososia przejęła brytyjską firmę zajmującą się przetwórstwem owoców morza Copernus Fresh Fish, której zakłady zlokalizowane są w angielskiej miejscowości Hull.
Suempol powstał w 1989 roku jako firma rodzinna, założona przez Urszulę i Edwarda Siecińskich. Obecnie jest jedną z największych wędzarni łososia w Europie, a w ostatnich latach rozszerzył swoją działalność na inne produkty. Copernus Fresh Fish była wcześniej jedną z największych niezależnych rodzinnych firm zajmujących się przetwórstwem owoców morza w Wielkiej Brytanii. Rocznie produkuje średnio 52 miliony porcji.
Brytyjski rynek rybny jednym z wiodących
Założony jako firma zajmująca się przetwórstwem krewetek Suempol znacznie się rozwinął po przejściu na wędzenie łososia i obecnie zatrudnia ponad 1 200 pracowników. Podstawową działalnością spółki jest produkcja i sprzedaż łososia wędzonego na zimno i na gorąco oraz wyrobów delikatesowych.
Czytaj więcej
Wielu polskich przedsiębiorców po etapie szybkiego rozwoju na rodzimym rynku szuka okazji do ekspansji zagranicznej. Warto przyjrzeć się, na których rynkach najszybciej zachodzą zmiany sprzyjające biznesowi.
Zdaniem Macieja Jaworowskiego, wiceprezesa Suempolu, nabycie 100 proc. udziałów w przedsiębiorstwie Copernus jest kluczowym elementem długoterminowej strategii polskiej firmy ukierunkowanej na rozwój na nowych rynkach. - Brytyjski rynek rybny jest jednym z wiodących w Europie pod względem spożycia produktów rybnych, a dzięki współpracy mamy szansę na osiągnięcie na nim jeszcze lepszej pozycji. Dodatkową wartością jest możliwość zaoferowania naszym obecnym klientom szerszej gamy produktów. Do naszego portfolio dołączą nowe gatunki ryb, takie jak dorsz i plamiak – tłumaczy Jaworowski.