Brytyjscy rolnicy ostrzegają przed kryzysem żywnościowym

Brytyjskie artykuły spożywcze mogą wkrótce stać się rzadkością w brytyjskich supermarketach. Szczególnie produkcja warzyw i jaj osiągnęła niski poziom. Stowarzyszenia rolników wzywają rząd w Londynie do podjęcia zdecydowanych działań.

Publikacja: 21.02.2023 21:04

Sklep Sainsbury's w Londynie

Sklep Sainsbury's w Londynie

Foto: AFP

Zdaniem brytyjskich rolników mieszkańcy Wysp Brytyjskich powinni się coraz bardziej martwić się o żywność rodzimej produkcji. „Nigdy nie powinniśmy uważać naszego bezpieczeństwa żywności za coś oczywistego” – powiedziała na spotkaniu związkowym przewodnicząca National Farmers Union Minette Batters.

Czytaj więcej

Londyn rozda darmowe posiłki wszystkim dzieciom ze szkół podstawowych

Produkcja jaj w Wielkiej Brytanii spadła do najniższego poziomu od dziewięciu lat. W ubiegłym roku wyprodukowano prawie miliard jaj mniej niż w 2019 r. W przypadku pomidorów i ogórków stowarzyszenie spodziewa się, że produkcja spadnie do najniższego poziomu od 1985 r. Wielu hodowców bydła również chce zmniejszyć swoje gospodarstwa w ciągu najbliższych dwunastu miesięcy – takie plany ma 40 procent hodowców bydła i 36 procent hodowców owiec.

Rolnicy dostrzegają kilka przyczyn tak krytycznej sytuacji.: Oprócz zwiększonych kosztów spowodowanych wojną na Ukrainie, pewną rolę odgrywają również bariery handlowe spowodowane brexitem i zwiększony niedobór pracowników. Zmiany klimatu utrudniają również życie branży, na przykład z powodu częstych susz.

„Zegar tyka” – powiedział Batters, wzywając brytyjski rząd do podjęcia zdecydowanych działań. Należałoby zlikwidować bariery handlowe, wspierać rolników i konsekwentnie realizować działania na rzecz ochrony klimatu. Ponadto, wobec rosnących globalnych obciążeń, nie należy polegać na domykaniu różnic importem.

Czytaj więcej

Brytyjskim sklepom zabrakło pomidorów z importu

Według BBC niektóre supermarkety mają problemy z zaopatrzeniem w warzywa – szczególnie duży problem jest z kupieniem pomidorów. Są one powszechnie importowane do Wielkiej Brytanii zimą, często z Hiszpanii lub Maroka. Tamtejsze zbiory zostały niedawno dotknięte okresem mrozów, które nastąpiły po wyjątkowo ciepłej pogodzie. Według BBC sieć supermarketów Asda ograniczyła nawet sprzedaż pomidorów, papryki, ogórków i innych warzyw.

Zdaniem brytyjskich rolników mieszkańcy Wysp Brytyjskich powinni się coraz bardziej martwić się o żywność rodzimej produkcji. „Nigdy nie powinniśmy uważać naszego bezpieczeństwa żywności za coś oczywistego” – powiedziała na spotkaniu związkowym przewodnicząca National Farmers Union Minette Batters.

Produkcja jaj w Wielkiej Brytanii spadła do najniższego poziomu od dziewięciu lat. W ubiegłym roku wyprodukowano prawie miliard jaj mniej niż w 2019 r. W przypadku pomidorów i ogórków stowarzyszenie spodziewa się, że produkcja spadnie do najniższego poziomu od 1985 r. Wielu hodowców bydła również chce zmniejszyć swoje gospodarstwa w ciągu najbliższych dwunastu miesięcy – takie plany ma 40 procent hodowców bydła i 36 procent hodowców owiec.

Rolnictwo
Ukraińscy rolnicy zbiorą więcej pszenicy w 2025 roku. Rosyjscy mają problem
Rolnictwo
Komisja Europejska oceniła ukraińskie rolnictwo. Na razie jest „dwója”
Rolnictwo
Saudyjczycy buszują w rosyjskim zboż. Przejmują kontrolę nad rolnictwem
Rolnictwo
Anna Zalewska: Zrównoważone rolnictwo jest bliskie naszej strategii
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Rolnictwo
Wieprzowina wkrótce może drożeć