Zaliczana do światowej czołówki restauracja Eleven Madison Park w Nowym Jorku ogłosiła w tym tygodniu, że po ponownym otwarciu przejdzie na całkowicie bezmięsne menu. Informację o tej decyzji podał jej właściciel Daniel Humm w osobistym wpisie na stronie lokalu. Ruch Humma jest zgodny z narastającym trendem popularności wegetariańskiej i wegańskiej kuchni – w wielu miastach świata bezmięsne lokale wyrastają niczym grzyby po deszczu, a roślinne alternatywy dla mięsa coraz energiczniej rozpychają się na sklepowych półkach.
Najważniejszą rzeczą, na którą zwraca uwagę Cohen, jest fakt, że konsumenci mogą nie chcieć płacić wysokich cen nawet za wyrafinowane wegańskie posiłki. Przed pandemią w Dirt Candy można było zamówić kosztujące 99 dolarów 10-daniowy posiłek degustacyjny pozwalający zapoznać się z pełnią doznań smaków.
- Byłam uważana za bardzo, ekstremalnie drogą w wegańsko-wegetariańskim świecie – mówi CNN Amanda Cohen o postrzeganiu cen w swoim lokalu przez klientów.
Daniel Humm, właściciel restauracji Eleven Madison Park w Nowym Jorku