Celem prowadzonego od 2006 roku, zakrojonego na szeroką skalę badania UK Biobank jest ustalenie przyczyn wielu powszechnie występujących chorób, takich jak nowotwory, choroby serca, cukrzyca i choroba Alzheimera.
"The Guardian" opublikował właśnie ustalenia naukowców, w ramach tego badania, dotyczące soli. Okazuje się, że pozbycie się soli, jako dodatku do posiłków, może zmniejszyć ryzyko problemów z sercem i udarów o niemal jedną piątą.
Solenie grozi migotaniem przedsionków
Badacze udokumentowali jak zwiększanie ilości soli w diecie zwiększa prawdopodobieństwo chorób serca i przedwczesnej śmierci.
Czytaj więcej
Czy leki zawierające semaglutyd mogą okazać się przydatne w leczeniu innych schorzeń? Rozpoczęto badania kliniczne takich leków, jak Ozempic i Wegovy.
Teraz eksperci ustalają jak duże znaczenie dla zdrowia ma zredukowanie ilości dodawanej do posiłków soli lub całkowita rezygnacja z niej.