Fatalne warunki robotników sezonowych w Niemczech: brak toalet, pleśń w pokojach

Pracownicy sezonowi przy zbiorach szparagów w Niemczech często pracują w fatalnych warunkach – wynika z raportu organizacji Oxfam. Pracodawcy często jednostronnie obniżają im pensje, zmuszają do pracy na akord i ustalają niemożliwe do osiągnięcia normy wydajności.

Publikacja: 23.05.2023 10:18

Zbiory szparagów w Niemczech

Zbiory szparagów w Niemczech

Foto: Bloomberg

Benjamin Luig z inicjatywy „Faire Landwirtarbeit”, która brała udział w badaniu, twierdzi, że nie są to wcale pojedyncze przypadki, a pracownicy sezonowi skarżą się regularnie na błędne informacje dotyczące zapisu czasu pracy, twierdząc, że muszą pracować więcej, ale nie otrzymują za to odpowiedniego wynagrodzenia. - Dumping płacowy i ogromna presja wydajności nie mogą być modelem biznesowym – powiedział Luig.

Czytaj więcej

Sezonowi robotnicy przebierają w ofertach

Z raportu Oxfam wynika, że problemem są także wysokie potrącenia z wynagrodzenia z powodu zawyżonych czynszów za noclegi dla robotników a także zakwaterowanie w barakach bez pomieszczenia kuchennego, gdzie pracodawca zażądał od pracowników opłaty aż 40 euro za metr kwadratowy. – Tymczasem średni czynsz bez opłat dodatkowych w centrum Monachium wynosi 23 euro za metr kwadratowy – podkreślił Steffen Vogel, referent Oxfam ds. globalnych łańcuchów dostaw i praw człowieka w sektorze rolniczym. W raporcie wyszczególniono także inne problemy z którymi borykają się robotnicy sezonowi: w jednym z gospodarstw w Brandenburgii kwatery przypominały baraki, a w pokojach była pleśń, kwatery nie miału pomieszczeń kuchennych, pracownicy musieli zadowolić się przenośnymi palnikami gazowymi a jedna toaleta przypadała na 50 osób.

Czytaj więcej

Zachód kusi wyższą płacą i lepszym standardem życia

Są też problemy z ubezpieczeniem zdrowotnym. Większość pracowników twierdzi, że nie ma go w ogóle. Według raportu większość robotników sezonowych jest zatrudniona na czas określony i objęta prywatnym grupowym ubezpieczeniem zdrowotnym firmy. Spektrum usług polisy jest mniejsze niż w przypadku towarzystw ubezpieczeń zdrowotnych, co oznacza, że większość z nich nie ma wystarczającego zabezpieczenia na wypadek choroby lub wypadku podczas pracy.

Według Oxfam częściowo za takie warunki pracy robotników sezonowych są odpowiedzialne niemieckie sieci handlowe, które za szparagi płacą zbyt niskie ceny. –Tę presję na ceny producenci szparagów przenoszą na pracowników sezonowych – wskazuje Steffen Vogel. Dlatego Oxfam domaga się zakazu sprzedaży lodów rolnych poniżej kosztów produkcji a także ustawowej ochrony pracowników sezonowych tak by mieli oni właściwe ubezpieczenie zdrowotne od pierwszego do ostatniego dnia pracy.

Niemieckie ministerstwo pracy sprawdza informacje zawarte w raporcie Oxfam i zapowiada, że w razie potrzeby zdecyduje się na zaostrzenie przepisów prawnych, by chronić pracowników sezonowych.

Czytaj więcej

Będzie trudniej o pracę w Niemczech

Oxfam przyjrzał się warunkom pracy na czterech farmach szparagów i truskawek, uzyskując przerażające wyniki. - Dziesięć godzin ciężkiej i monotonnej pracy fizycznej jest częścią codziennego życia w niemieckim rolnictwie – powiedział Benjamin Luig. Spośród czterech zbadanych przedsiębiorstw dwa znajdują się w Brandenburgii, jedno w Hesji i jedno w Meklemburgii-Pomorzu Przednim. Część rolników zaprzecza zarzutom. Niemieckie Stowarzyszenie Rolników (DBV) zapewnia, że „pracownicy sezonowi w Niemczech otrzymują stawkę godzinową co najmniej 12 euro, a często nawet więcej”. Sekretarz generalny DBV Udo Hemming zapewnia, że pracownicy sezonowi często pracują w tych samych firmach od wielu lat. - Gdyby warunki były złe, prawdopodobnie by nie wracali – powiedział w rozmowie z „Schwäbische Zeitung “.

Benjamin Luig z inicjatywy „Faire Landwirtarbeit”, która brała udział w badaniu, twierdzi, że nie są to wcale pojedyncze przypadki, a pracownicy sezonowi skarżą się regularnie na błędne informacje dotyczące zapisu czasu pracy, twierdząc, że muszą pracować więcej, ale nie otrzymują za to odpowiedniego wynagrodzenia. - Dumping płacowy i ogromna presja wydajności nie mogą być modelem biznesowym – powiedział Luig.

Z raportu Oxfam wynika, że problemem są także wysokie potrącenia z wynagrodzenia z powodu zawyżonych czynszów za noclegi dla robotników a także zakwaterowanie w barakach bez pomieszczenia kuchennego, gdzie pracodawca zażądał od pracowników opłaty aż 40 euro za metr kwadratowy. – Tymczasem średni czynsz bez opłat dodatkowych w centrum Monachium wynosi 23 euro za metr kwadratowy – podkreślił Steffen Vogel, referent Oxfam ds. globalnych łańcuchów dostaw i praw człowieka w sektorze rolniczym. W raporcie wyszczególniono także inne problemy z którymi borykają się robotnicy sezonowi: w jednym z gospodarstw w Brandenburgii kwatery przypominały baraki, a w pokojach była pleśń, kwatery nie miału pomieszczeń kuchennych, pracownicy musieli zadowolić się przenośnymi palnikami gazowymi a jedna toaleta przypadała na 50 osób.

Rynek pracy
Pomimo szturmu na oferty pracy firmom wciąż trudno o talenty
Rynek pracy
Brakuje pracowników w Królewcu. Rosja sięga po Hindusów
Rynek pracy
Jakich pracowników potrzebują firmy w Polsce
Rynek pracy
Płace rosną, ale kosztem miejsc pracy
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Rynek pracy
Świąteczny sezon w Polsce bez napływu Ukraińców. Kto ich zastąpi?