Co roku w Wielkiej Brytanii do kanalizacji trafia około 490 milionów litrów mleka, o wartości 270 milionów funtów, zwykle dlatego, że mleko przekroczyło datę przydatności do spożycia. To jednak nie oznacza, że nie nadaje się już do spożycia. Przeciętne gospodarstwo domowe na Wyspach marnuje około 18 i pół litra mleka rocznie.
Czytaj więcej
Większość konsumentów nie rozumie różnicy pomiędzy stwierdzeniami "należy spożyć do" a "najlepiej spożyć przed". Bruksela chce zmienić ten system i to jeszcze w tym roku.
Data przydatności do spożycia kontra najlepiej spożyć do
Daty przydatności do spożycia mają na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności - co oznacza, że późniejsze spożycie produktu może spowodować kłopoty zdrowotne. Jednak już stwierdzenie „najlepiej spożyć przed” to sposób na poinformowanie klientów, że do tej daty mają gwarancję jakości produktu. Nie oznacza to jednak, że produkty spożywcze następnego dnia są już niejadalne.
Określenia „najlepiej spożyć do” pojawiają się już na szerokiej gamie produktów, w tym na mrożonych i suszonych produktach spożywczych a także na konserwach.
Brytyjska Food Standards Agency zachęca do korzystania z „wskazówek sensorycznych” w celu określenia czy żywność wciąż nadaje się do spożycia po dacie przydatności na opakowaniu. Zaleca wąchanie produktów mlecznych, szukanie widocznej pleśni na chlebie oraz degustację herbatników lub chipsów, aby sprawdzić, czy nie są czerstwe.