Nowe klopsy z roślinnego substytutu mięsa są zrobiony z białka żółtego grochu, owsa, ziemniaków, cebuli i jabłka, ale wyglądają i smakują jak mięso. Dzięki śladowi klimatycznemu wynoszącemu tylko 4 proc. klasycznego klopsika IKEA, nowy produkt to krok do realizowania celu IKEA, aby stać się neutralną dla klimatu do 2030 roku. Kulka roślinna zostanie wprowadzona do UE w sierpniu 2020 r. Kilka miesięcy później pojawią się w sklepach IKEA w Ameryce Północnej, na Bliskim Wschodzie i w regionie Azji i Pacyfiku.
IKEA podaje, że wiele osób ciężko pracowało, aby odtworzyć ten dobrze znany klasyczny produkt, aby był bardziej zrównoważoną opcją dla wielu miłośników klopsików, bez uszczerbku dla smaku i tekstury.
Czytaj także: Celebryci inwestują w szwedzkiego producenta wegańskiego mleka
- W IKEA każdego roku sprzedajemy ponad miliard klopsików. Wyobraź sobie, że moglibyśmy skłonić tylko część miłośników klopsików, aby zamiast tego wybrali wersję roślinną. Jeśli mielibyśmy zamienić około 20 proc. sprzedaży klopsików na roślinne, oznaczałoby to około 8-proc. zmniejszenie naszego wpływu na klimat w przypadku oferty spożywczej - mówi Sharla Halvorson, kierownik ds. zdrowia i zrównoważonego rozwoju w branży spożywczej IKEA na świecie.
- W fazie rozwoju kulki roślinnej naszym głównym celem było odtworzenie mięsnego smaku i konsystencji wyłącznie przy użyciu składników pochodzenia roślinnego. Wypróbowaliśmy i przetestowaliśmy różne składniki i metody i jesteśmy bardzo zadowoleni z ostatecznych rezultatów - mówi Alexander Magnusson, szef kuchni i kierownik projektu w IKEA food.