Producent wędlin podaje, że linia ROŚL-INNE została stworzona z myślą o osobach, które pragną ograniczyć białko zwierzęce w swojej diecie. - To idealna propozycja dla wegetarian, flexitarian, a przede wszystkim dla miłośników mięsa, poszukujących alternatywnych źródeł białka - wyjaśnia firma.
Roślinne kabanosy mają 27 proc. białka, którego źródłem jest soja.
Według raportu „Jak odżywiają się Polacy?” firmy cateringowej Kukuła Healthy Food 2020, już 10 proc. Polaków między 18 a 65 rokiem życia jest wegetarianami, a 4 proc. weganami. Kolejne 10 proc. planuje wypróbować dietę wegetariańską jeszcze w tym roku.
Czytaj także: Tesco liczy na rekordy w roślinnych mięsach
- Branża produktów i usług związanych z żywieniem opartym na produktach roślinnych cały czas bardzo prężnie się rozwija. Rynek roślinnych dań gotowych oraz bezmięsnych produktów do samodzielnego przygotowywania posiłków rośnie właściwie z dnia na dzień. Wyniki raportu odzwierciedlają się również w zamówieniach naszych klientów. W ostatnim roku sprzedaż zestawów wegetariańskich i wegańskich wzrosła o ok. 50 proc. Miesięcznie jest to ok. 5 proc. wzrostu. W tym segmencie przewiduję ok. 70 proc. wzrost w skali 2020 r. - mówi Jakub Kukuła, pomysłodawca i założyciel cateringu dietetycznego Kukuła Healthy Food.