Firma Acesur, która zaopatruje największe brytyjskie supermarkety, poinformowała BBC, że to przełoży się też szybko na ceny w sklepach, które wzrosną w ciągu najbliższych trzech do czterech miesięcy. Klienci mogą się spodziewać wzrostu cen o 20-25 procent. Hiszpania produkuje prawie połowę światowej oliwy. Niestety kraj ten, podobnie jak inne kraje Europy Zachodniej produkujące oliwę, w tym Włochy i Portugalia, w ostatnich tygodniach doświadczają ekstremalnych temperatur i braku deszczu.
Większość gajów oliwnych należących do największego hiszpańskiego producenta oliwy Acesur znajduje się w Andaluzji w południowej Hiszpanii, która w ostatnich tygodniach notowała ekstremalnie mało opadów. Według firmy wpływ upałów na uprawy jest „drastyczny”.
Czytaj więcej
Olej słonecznikowy może wkrótce przebić ceny oliwy, bo Ukraina odpowiadała za połowę globalnego eksportu. Sieci handlowe przygotowują się do kilkudziesięcioprocentowych podwyżek.
W ubiegłym roku Hiszpania wyprodukowała około 1,4 miliona ton oliwy, ale na ten rok analitycy prognozują zaledwie milion ton. Susza może również wpłynąć na plony w przyszłym sezonie, jeśli drzewa oliwne nie będą mogły wyhodować nowych gałęzi z powodu braku wody. Będzie to miał wpływ na ceny oliwy na całym świecie.
W lipcu cena referencyjna Mintec oliwy z pierwszego tłoczenia wzrosła do najwyższego poziomu w tym roku, o 7,3 proc. w porównaniu z poprzednim miesiącem i 14,2 proc. w stosunku do poprzedniego roku, według grupy badawczej. Ostatecznie przełoży się to także na ceny dla klientów, chociaż nastąpi to z trzy-czteromiesięcznym opóźnieniem, ponieważ wiele firm podpisałoby już 12-miesięczne umowy z detalistami. To będzie oznaczać podwyżki – oliwa zdrożeje średnio 20-25 procent. w sklepach.