Co jemy, jak i gdzie kupujemy żywność?

Preferujemy posiłki domowe, często robimy zakupy spożywcze, marnujemy mnóstwo żywności.

Publikacja: 09.02.2022 21:00

Co jemy, jak i gdzie kupujemy żywność?

Foto: Bloomberg

Takie wnioski płyną z badania nawyków żywieniowych mieszkańców Polski, przeprowadzonego przez zespół analityczny firmy Maczfit. Na jego pytania odpowiedziało przeszło tysiąc mieszkańców dziesięciu największych miast Polski.

Nawyki żywieniowe

Większość – bo 60,2 proc. ankietowanych – stwierdziło, że zwraca uwagę na to, co je. Kolejne 34,3 proc. zwraca na to uwagę, ale nie za każdym razem, a jedynie 5,5 proc. stwierdziło, że tego nie robi wcale. Częściej uwagę na to, co jedzą, zwracają kobiety. Ponad połowa z nas najczęściej przygotowuje posiłki w domu lub zamawia dania na wynos. Nieco ponad 14 proc. stołuje się w barach i restauracjach, 8,4 proc. sięga po fast foody, a 4,7 proc. kupuje gotowe posiłki ze sklepu. Szybko rosnącym trendem są diety pudełkowe. Z badania wynika, że sięga po nie już 19,1 proc. ankietowanych. Najwięcej na jedzenie wydają przy tym osoby stołujące się w restauracjach i barach, najmniej – ankietowani przygotowujący posiłki samodzielnie.

Badanie pokazało też, że utrzymanie zdrowej diety jest dla większości z nas sporym wyzwaniem. Aż 59,7 proc. deklaruje, że ma trudności w tym zakresie. Bez problemów utrzymuje ją 24,9 proc., a 15,4 proc. nie dba o zdrowe zbilansowanie diety.

Okazuje się też, że bardzo często odwiedzamy sklepy spożywcze – aż 40,4 proc. robi to kilka razy w tygodniu. 37,2 proc. kupuje artykuły żywnościowe raz w tygodniu, a 14,5 proc. robi to jedynie dwa lub trzy razy na miesiąc.

Podczas jednej wizyty w sklepie co czwarty z nas (25,6 proc.) wydaje 51–100 zł na zakupy spożywcze. Niemal drugie tyle (24 proc.) wydaje 101–150 zł, a 17,3 proc. od 151–200 zł. Rzadsze są wydatki wyższe. Co dziesiąty ankietowany przeznacza na jedzenie mniej niż 500 zł miesięcznie. 18,1 proc. kupuje artykuły spożywcze za 501–1000 zł, a 42,6 proc. przeznacza na nie w ciągu miesiąca 1001–2500 zł. Nieco ponad 20 proc. badanych wydaje na jedzenie przeszło 2500 zł miesięcznie.

Wielkie marnowanie

Ciągle większość z nas marnuje jedzenie. W badaniu Maczfit 67,8 proc. ankietowanych stwierdziło, że wyrzuca jedzenie sporadycznie, a 15,1 proc. robi to regularnie i nie uważa tego za problem. Tylko 17,2 proc. stara się w ogóle nie marnować jedzenia.

Skalę marnotrawienia żywności w Polsce pokazują szacunki przygotowane w ramach projektu PROM przez naukowców i specjalistów od spraw żywienia, m.in. z Federacji Polskich Banków Żywności, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie i Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności. Oceniają oni, że w Polsce marnuje się rocznie blisko 5 mln ton żywności, a za największą część z tego, bo aż blisko 3 mln ton, odpowiadają konsumenci.

Szacunki pokazały, że w każdej sekundzie przez cały rok w naszym kraju do kosza wyrzucanych jest blisko 153 kg żywności w całym łańcuchu żywnościowym, a aż 92 kg w polskich domach.

Czytaj więcej

Foodsi pomoże walczyć z marnowaniem jedzenia w Polsce. Nadwyżka na sprzedaż

Takie wnioski płyną z badania nawyków żywieniowych mieszkańców Polski, przeprowadzonego przez zespół analityczny firmy Maczfit. Na jego pytania odpowiedziało przeszło tysiąc mieszkańców dziesięciu największych miast Polski.

Nawyki żywieniowe

Pozostało 92% artykułu
Biznes
Zyski z nielegalnego hazardu w Polsce zasilają francuski budżet? Branża alarmuje
Materiał Promocyjny
Kongres Polska Moc Biznesu 2024: kreowanie przyszłości społeczno-gospodarczej
Biznes
Domy po 1 euro na Sardynii. Wioska celuje w zawiedzionych wynikami wyborów w USA
Biznes
Litwa inwestuje w zbrojeniówkę. Będzie więcej pocisków dla artylerii
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Biznes
Strategiczne Spotkania w Świecie Biznesu