Zebrane w czasie badania dane wskazują, że jedzenie wielu produktów roślinnych może mieć "efekt ochronny" przed demencją, niezależnie od genetycznego obciążenia danej osoby. Brytyjscy badacze, którzy stoją za badaniem twierdzą, że jeśli ich ustalenia się potwierdzą, mogą stać się podstawą do formułowania nowych strategii w zakresie ochrony zdrowia publicznego.
Dr Jance Ranson z Uniwersytetu w Exter, jedna z autorek badania stwierdziła, że "wnioski z badania obejmującego dużą populację wskazują na długoterminowe korzyści ze spożywania diety śródziemnomorskiej, bogatej w owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste i zdrowie tłuszcze".
Czytaj więcej
Początkowe objawy demencji są trudne do zauważenia. Z czasem jednak zaczynają się pogłębiać i mogą prowadzić do całkowitej utraty samodzielności.
Chroni dieta czy zdrowy styl życia?
- Ochronny efekt tej diety przeciw demencji był wyraźny, niezależnie od genetycznego obciążenia danej osoby, więc prawdopodobnie będzie to korzystny wybór stylu życia dla osób szukających zdrowych wyborów jeśli chodzi o dietę i ograniczenia ryzyka demencji - dodała.
Wyniki badania opisano na łamach magazynu "BMC Medicine". W ramach badania przeanalizowano dane na temat ponad 60 tys. osób zgromadzonych w UK Biobanku, bazie danych medycznych i danych o stylu życia ponad pół miliona Brytyjczyków.