W cztery tygodnia marca - do 28 dnia tego miesiąca sprzedaż soku pomarańczowego w USA skoczyła o 38 procent, w porównaniu do tego samego okresy w 2019 roku - wynika z raportu firmy badawczej Nielsen.
Najmocniej skoczyło zapotrzebowanie na 100-procentowy, naturalny sok z pomarańczy - wynika z danych The Florida Department of Citrus (FDOC) - stanowej agencji zajmującej się nadzorem nad przemysłem cytrusowym w tym stanie. Przedstawicielka FDOC powiedziała telewizji CNN, że skok zapotrzebowania u konsumentów jest "zaskakujący i znaczący". Dotychczasowe analizy agencji wskazywały, że nastąpi raczej spadek zakupów soku z pomarańczy.
Czytaj także: Gigantyczny wzrost bezrobocia w USA. 17 mln bez pracy
Floryda jest największym producentem w USA cytrusów, a zwłaszcza pomarańczy oraz przetworów z tych owoców. Aż 95 procent całej produkcji pomarańczy z Florydy przeznaczona jest na produkcję soków.